Gentse wijkgezondheidscentra winnen Gouden Spaak 2024!

foto winnaars

De Gouden Spaak is een eerbetoon aan de vele Gentse fietshelden! Met deze prijsuitreiking zet de Fietsambassade diegenen in de kijker die zich inzetten voor de fietscultuur in onze prachtige stad.

In maart kon iedereen zijn of haar fietshelden nomineren voor zo’n Gouden Spaak. Nu, een boeiend overleg van de jury en meer dan 1800 stemmen van Gentenaars later, zijn de winnaars bekend.

In de categorie ‘Organisatie’: de Gentse wijkgezondheidscentra

De Gentse wijkgezondheidscentra zetten zich in voor fietslessen voor volwassenen. Daarmee krijgen ze diverse en soms moeilijk bereikbare doelgroepen op de fiets. Ze zijn een onmisbare speler in het sociale weefsel van de stad.

“We zetten ons reeds jarenlang in voor fietslessen voor volwassenen en dankzij onze passie en ambitie werden ze een vaste waarde in Gent. Ondertussen zijn de fietslessen (momenteel een samenwerking met de Fietsambassade) geëvolueerd tot een structureel aanbod, waarbij jaarlijks zo’n 100 mensen leren fietsen in 8 Gentse wijken.

We zijn ongelofelijk trots! Niet alleen op onszelf, maar ook op alle deelnemers die ondertussen kunnen fietsen en de fiets als vervoersmiddel gebruiken.

Dankzij de wijkgerichte aanpak bereiken we ook een doelgroep in de meest sociaal kwetsbare situatie. Een doelgroep die vaak omschreven wordt als een moeilijk te bereiken groep die meer risico heeft op vervoersarmoede. Fietslessen zijn een manier om vervoersarmoede te bestrijden, de gezondheid en het welzijn te bevorderen én kansen te creëren bij een groep mensen die hier het meest baat bij heeft.

Momenteel staan er meer dan 300 mensen op de wachtlijst om te leren fietsen. Meer dan 100 van hen schrijven zich dit jaar in. Met andere woorden: bijna elke werkdag schrijft er iemand in. De lijst groeit exponentieel en dat zonder veel reclame. Daarom dromen we, naast de wijkgerichte fietslessen, van een fietsschool waar jaar in jaar uit mensen kunnen leren fietsen.”

Deel dit bericht via